Ingen bæredygtig fjernvarme til Vesterled II

28. august 2022

Bestyrelsen i Tommerup Bys Fjernvarmeforsyning står uforstående over for kommunens håndtering af fjernvarme i nye udstykninger.

Situationsbeskrivelse:

Miljø, Teknik og Planudvalget i Assens Kommune har på møde 9/8 2022 indstillet følgende:

Miljø, Teknik og Planudvalget indstiller, at Assens Kommune ikke finansierer omkostningen til etablering af hovedledninger til fjernvarme i de kommunale udstykninger Bakkehusene, Aarup, Vesterled Etape ll i Tommerup samt Nøddehaven, Haarby.

Kilde: https://dagsorden.assens.dk/vis?id=04aa9019-37ac-42f8-bff4-fe908c6d14b2

Indstillingen er efterfølgende godkendt af Økonomiudvalget på møde 22/8 2022.

Kilde: https://dagsorden.assens.dk/vis?id=8810a9a7-08ba-4bf4-9ce9-026aa5bea9dd

Udtalelse i forlængelse af indstillingerne i udvalgene
Bestyrelsen i Tommerup Bys Fjernvarmeforsyning tager udvalgenes indstilling til efterretning og indstiller øjeblikkelig de forberedelser, der var foretaget for, at udstykning Vesterled II kunne blive forberedt til fjernvarme, ved nedlæggelse af hovedledning i ny udstykning.

Udgiften ville ved samtidig nedlægning med vand, fiber og el blive billigere, og en gennemsnitspris for nedlæggelse af hovedledning ville være i omegnen af kr. 70-80.000 pr. grund.

Bestyrelsen, ved formand Jakob Kristiansen, udtaler i den forbindelse, at der i øjeblikket lægges pres på forsyningsselskaberne om at udbrede den billigere og miljømæssigt mere fordelagtige fjernvarme.

Forsyningsselskaberne har dog ikke mulighed for af finansiere nedlæggelsen af hovedledning i nye udstykninger (Varmeforsyningsloven), hvorfor det hidtil har været fast praksis, at udstykker finansierer nedlægning og tilføjer udgiften hertil på byggemodningsomkostningerne.

Assens Kommune har rådført sig med jurister i Kommunernes Landsforening (KL), der vurderer følgende:

KL har på forespørgsel undersøgt og vurderet på retsstillingen efter lovændringen i 2019. KL vurderer, at hverken kommunen eller fjernvarmeselskaberne er forpligtet til ved byggemodning af nye udstykninger at betale for hovedledning i områderne, at omkostningen ved etablering af en hovedledning kan pålægges grundpriserne samt at grundkøberne ikke kan kræve deres andel af etableringsomkostningen på grundprisen tilbage, hvis køber ikke ønsker at tilslutte sig fjernvarmenettet. KL henleder opmærksomheden på, at spørgsmålene ikke er endeligt afklaret, og konklusionerne er udtryk for KL’s samlede vurdering af lovgrundlaget – se bilag.

Kilde: https://dagsorden.assens.dk/vis/pdf/bilag/51998f00-518d-411f-b0b6-2b8146664770/?redirectDirectlyToPdf=false

I indstillingen til udvalgene angiver forvaltningen, at ”Dette resulterer i, at nybyggede huse i dag ikke har et særligt stort behov for tilført varme, og det er i dag ligeledes teknisk muligt at opføre huse, som er energi neutrale eller endda plus energi huse”, hvilket absolut ikke er i overensstemmelse med faktisk forbrug i ejendommene Vesterled I, hvor det bemærkes, at samtlige ejendomme er tilsluttet fjernvarme. Forbruget her viser at der maksimalt er en besparelse på 25-30 % i forhold til ejendomme på Vestervangen, som hovedsageligt blev bebygget 1975-1990.
Samtidig er det i opdateringen til teknologikataloget fra juni 2022 forudset en stigning i etableringspris for varmepumper, og det er før den prisstigning, som i øjeblikket ses på el, olie og gas, hvilket øger brugsprisen for nævnte.

Kilde: https://www.danskfjernvarme.dk/aktuelt/nyheder/arkiv/2022/220616-prisen-p%C3%A5-individuelle-varmepumper-er-opdateret

Tommerup Bys Fjernvarmeforsynings bestyrelse har i forbindelse med behandlingen forsøgt at gøre beslutningstagerne i kommunen opmærksomme på det uhensigtsmæssige i ikke at etablere nye udstykninger med mulighed for fjernvarmetilslutning. Dette har øjensynligt ikke båret frugt, da der øjensynligt er besluttet med henvisning til mellemfinansiering af investeringen, og bestyrelsen udtrykker derfor beklagelse herfor.

Yderligere oplysninger om ovenstående:
Formand Jakob Kristiansen, Sortebro@gmail.com, M: 22 82 38 37